Vipermilk – Sound Bites | Review by Desibeli.net

Mika Roth | 05.05.2021 |


Vipermilk on vuonna 2020 perustettu kotimainen yhtye, joka takoo synth/darkwaven, industrialin ja elektron tienoilla vaikuttavaa musiikkia. Toisinaan biitit ja äänivallit ovat aggressiivisempia, toisinaan yhtye intoutuu taas vangelismaisempaan maalailuun, mutta halki levyn ryhmän oma soundi on vahva. Vipermilkin onnistuukin kuulostaa tinkimättömän keskieurooppalaiselta, kosketintuikutuksen asettuessa sähkökitaran eteen ja taustatapettien luodessa mielleyhtymiä hetkittäin jopa 80-luvun olkatoppausaikoihin.

Nelimiehisen yhtyeen kaikki jäsenet ovat jo aiemmin kunnostautuneet muissa koitoksissa, mutta hieman erilaisista musiikillisista saavutuksista. Nimien tiputtelu on toisinaan hauskaa, mutta tässä tapauksessa historian läpivalaisu ei tuottaisi muuta kuin ennakkoluuloja, joten annetaan itse musiikin puhua.

Blade Runnerin neonvaloissa kylpevä elektrohelmi Gaslight on hiljaisella tavalla kiivas numero, jolla violettiin taipuva väripaletti kirkastuu kohti loppua. Hellän ja kovan yhdistäminen on aina haastavaa, etenkin elektronisen musiikin saralla, kun tanssilattioitakin pitäisi vielä ottaa huomioon. Vipermilk hallitsee kuitenkin tuon eri maailmoiden välissä huopaamisen erinomaisesti. Menoa riittää, mutta hatusta ei tarvitse pitää ihan joka mutkassa kiinni.

Indignationin replikanttigroove saa myös jalan hakemaan tahtia lattiasta, mutta todellinen jackpot löytyy Crimson Lien kertosäkeestä. Jos tästä annoksesta eivät mene teutonit sekaisin, niin johan on ihme. Samaan aikaan kipale on sulava ja kaunis, sekä punkahtavalla tavalla radaltaan vinksahtanut teos, aivan kuin Blutengel olisi päässyt/joutunut remiksaamaan Skinny Puppyn tekemisiä.

Instrumentaaliraita Nibiru Cataclysm pilkkoo levyn onnistuneesti kahteen osaan ja ankkuriraita Sound Bites on perinteitä kunnioittava synaballadi, jolla nostetaan jalkaa kaasulta ja annetaan vokaalien tipahdella luonnollisemmin. Kyllä androiditkin unelmoivat lampaistaan, kuten tiedämme.