Oldschool Union | Interview by Benjamin Kristiansen ( S )

Ett av de band som definitivt har gjort starkast intryck på mig i år är finska EBM-duon Oldschool Union bestående av Seppo och Janne som gör EBM på finska. Det låter både exotiskt och brutalt. Finska språket är som gjort för EBM. Utöver att bandet släppt albumet Älä ole, elä! i år är de aktuella med en spelning på Bodyfest också. Jag tog kontakt med Seppo för att ta reda på lite mer om duon.

Hur startade allt med Oldschool Union?

Från början startade jag detta projekt för att jag älskar oldschool EBM och jag ville skapa ett projekt där jag kunde göra låtar mer spontant. Idén var redan från början att göra det på modersmålet finska. Av någon anledning verkar människor inte tro att den här typen av musik skulle kunna fungera på vårt eget språk. Efter att jag hade släppt ett självbekostat album insåg jag att min sångbegåvning inte var god nog för att kunna funka live eller någon annanstans. Jag sökte efter en sångare under en lång period och till sist anslöt sig Janne till bandet så att vi kunde börja ta det här till nästa nivå.

Har ni alltid sjungit på finska?

Ja. Som sagt var det meningen från början. Vi har gjort några låtar på engelska också när vi känt för det, men grejen är att göra det på vårt eget språk. Ni har kontrakt med italienska bolaget EKP. Hur kom ni i kontakt med dem? Jag tror de hittade oss på Myspace, när det fortfarande fungerade bra. EKP tog kontakt med oss och har stöttat oss från allra första början. Samarbetet har fungerat väldigt smidigt och vi är väldigt glada för att få vara ombord på deras skuta.

Tror du det är svårare för ett finskt EBM-band att bli upptäckt än vad det är för band i andra länder där den elektroniska scenen är större?

Internet ser inte gränser på det sättet, så det verkar som att alla har lika bra chanser att bli upptäckta. Det känns som att konkurrensen mellan band är mer global nu. En liten scen skapar dock andra problem. Som till exempel att det inte finns tillräckligt med ställen att spela på för alla band som verkligen vill ut och spela.

Hur har responsen varit då?

Responsen har varit mycket bättre än vad vi väntat oss. Det är riktigt härligt att många människor runt om på jorden har kontaktat oss.

Muskler, öl och Jägermeister verkar ha en koppling till EBM. Tänker ni ge Koskenkorvan ett ansikte nu med er finska EBM eller det är Jäger som gäller även för er?

Vi är mer utav ölälskare, men självklart kan vi njuta av en Jäger också. Däremot kan man förvänta sig att jag och min musikervän, Jallu, säkert kommer att skriva några hyllningar till Koskenkorvan i framtiden.

Finns det fler band i Finland som gör EBM på finska?

Vi är det enda bandet som har gjort det vad vi vet fram tills nu. Jag fick nyligen höra om ett nytt band som heter Bodykomplex som också skall göra old school EBM på finska vilket låter som goda nyheter. Tittar vi lite bakåt i tiden finns det ett synthpopband som sjunger på finska som heter Organ som definitivt har påverkat oss.

Hur seriösa är era texter och vad handlar de generellt om?

När vi gör texterna tänker vi inte själva på hur seriösa de är. Vissa är seriösa och andra är mer på skoj. Ibland är det lättare att skriva om allvarliga saker genom att använda humor för det kan lätt bli på andra hållet också. Sjunger man om något riktigt seriöst kan det ibland låta ännu roligare. Vi har viss humor i vår musik men vi tar det hela på dödligt allvar för vi är inget plojband. Låtarna berättar ofta någon historia ur våra liv som gått galet i Finland.

Har ni någonsin funderat på att översätta era texter till engelska?

Vi har funderat på det och försökt men det fungerar inte. Vissa finska fraser kan inte översättas och gör de det förlorar de sin mening.

Ni har släppt två album som heter Vanha Koulu och Älä ole, elä!. Ert nyaste album Älä ole, Elä! känns lite modernare än ert första album även om det fortfarande rör sig om old school EBM. Hur viktigt är det att vara trogen mot de gamla EBM-idealen?

Det är viktigt, men det innebär inte att old school EBM inte kan utvecklas. Vi har på senare år sett att band som Spark, Dupont, Sturm Café, Militant Cheerleaders och Ionic Vision med flera har lyckats föra in något nytt till old school EBM:en utan att ändra känslan för mycket.

Hur viktigt är det att utvecklas mellan två album?

Mycket viktigt! Vi befinner oss i början och vill imponera på alla plan. Målet är att skriva bättre låtar och ha bättre produktion för varje kliv vi tar framåt. Hur mycket lyssnar ni på nyare EBM? Jag tycker ni låter lite som Proceed i vissa låtar? Vår musiksmak är bred och vi lyssnar på det mesta. I våra andra projekt försöker vi ha modernare influenser men när det gäller Old School Union håller vi hårdare på våra grunder. Det är inte förbjudet att använda moderna influenser men vi försöker använda dem så att känslan av old school EBM förblir den samma.

Svenska Spark har gjort en remix på er låt Älä ole, elä! från ert senaste album. Hur väl känner ni till den svenska EBM-scenen?

Jag har tyckt om svensk EBM länge. Där finns så många bra band jag gillar som Spark, Dupont, Cryo, Ekobrottsmyndigheten, Sturm Cafè och Pouppeé Fabrikk bara för att nämna några. Jag måste också nämna Kommando XY eftersom de var en inspirationskälla till vårt första album. Det finns några hyllningslåtar till dem där.

På senaste albumet finns en låt som heter Bodyfest. I år har ni spelat där. Var det en dröm att få spela där eller är låten gjord mer på skoj?

Jag var på den första Bodyfest och hade en riktigt bra kväll. Pouppeé Fabrikk knockade mig totalt eftersom jag aldrig sett dem innan. Spark!, Autodafeh och Front 242 gjorde bara kvällen ännu mer perfekt. Det var en så rolig kväll, så att låten skrev sig själv. Efter den kvällen är det en ära att få ha spelat på Bodyfest.

Vad kan vi vänta av er när ni spelar live?

Vi kan inte ta med oss våra metalltrummor och andra grejer men vi vill kompensera det med att göra vårt bästa framträdande någonsin. Det betyder antagligen att Seppo inte kommer att hålla takten och Janne kommer glömma texterna. Shit ockå! Vi ses där!

Publicerad: 2012-10-18
Författare: Benjamin Kristiansen
website: www.synh.nu