Bodykomplex – Karma | Review by Synth.nu

Publicerad: 2015-12-23 | Författare: Benjamin Kristiansen |


Den finska duon Bodykomplex levererar ett debutalbum med 14 spår old school-EBM. Precis så förutsägbart som sig bör, men ändå riktigt bra – trots att jag inte fattar ett enda ord av deras finska texter.

Kris och Olaf beskriver sin EBM på Facebook-sidan som att den handlar om manlighet, om ha det skoj och inte ta livet på för stort allvar. Det är så jag upplever Karma också. Musiken känns rätt glad och party-vänlig. Klassisk EBM á la Nitzer Ebb framförd på finska med ganska rå sång.

Bodykomplex sköter sig exemplariskt och betonar såklart minnesvärda ord som sätter sig och gör att jag, trots väldigt låg förståelse av finska språket, ändå kommer ihåg och kan nynna på flera spår. Det är ofrånkomligt att inte jämföra Bodykomplex med Oldschool Union som också gör EBM på finska. Oldschool Union har kanske en vassare spets i vissa låtar när det gäller refränger har Bodykomplex en betydligt högre lägstanivå.

14 spår är för det mesta alltid i överkant när det gäller ett album kan jag tycka. Speciellt när det gäller old school-EBM som är en rätt begränsad stil. Karma är inget undantag. Albumet hade tjänat på att kapas ner till tio eller elva spår för att inte bli enformigt.

Inledande “Kela” öppnar stark och sätter sig i min hjärna. Låten presenterar Bodykomplex väldigt väl. Jag har svårt att inte falla för spår som “Kumipuku” och “Tee Se Its Mies” som är väldigt direkta. Jag gillar att vissa spår dessutom har simpla melodislingor som andas vemod. En del spår har nog också influerats av tidiga And One skulle jag gissa.

Karma är kort och gott old school EBM på finska. Bra sådan dessutom. Ett givet köp om man gillar hederlig, gammeldags EBM.

4PAN1T