2nd Civilization – Report from the dark | Review by Gonzo -circus-

In Aalst worden zelden schoonheidsprijzen uitgereikt, maar wat elektronische volharding betreft, heeft de stad aan de Dender hardhoofden te bieden. DeKay behoort tot de generatie wiens leven veranderde door de eerste platen van Front 242 en Trisomie 21.

In tegenstelling tot hardere stadsgenoten als Interzone of het industrieel gecontamineerde Killvision, maakte 2nd Civilization eind jaren 1980 een duidelijke keuze voor de melodieuze aanpak met een gitaarinbreng en recht-uit-het–hart-vocalen. Kort na de release van de originele ‘Report’ cassette (1990) werden de leden door het Leven ingehaald en bleef de groep op non-actief, al is Dekay nog geen dag gestopt met muziek maken.

Dankzij het internet (Facebook, blogs) zijn de tapes felbegeerd, en groeide de vraag naar een heruitgave. Omdat de originele masters (letterlijk) verbrand zijn, werden de heropgenomen tracks de 21’ste Eeuw ingekatapulteerd. Daarbij worden de melodieuze talenten in een strakglanzend future pop jasje gegoten, dat zeker liefhebbers van Mind.In.A.Box zal charmeren.

Wie liever een vuist maakt op de dansvloer, zal hoogtepunt ‘Lost Control’ verkiezen. De twintig jaar oude teksten klinken vandaag eerlijker dan ooit: als DeKay denkt ‘I Wish You Could Be Mine’, dan zingt hij dat ook! Vrouwen zijn onbereikbare Godinnen, woorden slechts stof, en het loopt pas echt mis als robots uit bouwjaar 1969 gevoelens krijgen.

En dat ondanks het feit dat het drietal in promoshots ijskoud naast de camera kijkt. Dat ook deze eeuw voor amoureuze inspiratie zorgt, wordt aangetoond door het radiovriendelijke ‘Wives’, één van de vier bonustracks op deze cd.

Link